
Храни за добро настроение Снимка: SXC
Храни за добро настроение
Можем ли да подобрим настроението си като променим хранителните си навици?
Да, определено можем, защото храната не е просто гориво за тялото, тя въздейства и на мозъка, и на настроението ни.Ето и няколко храни, които според care2 могат да подобрят настроението ни:
Банани
Комбинацията от витамин В6, А, С, фибри, триптофан, калий, фосфор, желязо, протеини и въглехидрати ги прави здравословни генератори на добро настроение. Тази перфектна комбинация помага за предотвратяване скока на кръвната захар и последващото спадане на енергията и настроението.Въглехидратите помагат при усвояването на триптофан от мозъка, а витамин В6 помага за превръщането на триптофана в серотонин, който повдига настроението.
Бананите са и голям източник на калий. Той не е пряко свързан с настроението, но е необходим, за да се регулират нивата на течностите и мускулите да работят правилно, което е важно, за да се чувстваме енергични.
Съдържащото се в бананите желязо е от решаващо значение, за да можем да се преборим с умората.
Орехи
Орехите съдържат няколко компоненти, които допринасят за доброто настроение. Някои от тях са Омега-3 мастни киселини, витамин В6, триптофан, протеини, както и фолиева киселина.По-високите нива на Омега-3 в кръвта са свързани с по-добро настроение и по-ниски нива на депресия. Има изследвания, според които уридинът (съдържа се в орехите) играе важна роля в подпомагането на метаболизма на въглехидратите и работи по същия начин, като стандартните лекарства-антидепресанти.
Слънчогледови семки
Семена от слънчоглед са прекрасен източник на фолиева киселина и магнезий - две вещества, които играят важна роля в регулирането и повишаването на настроението. Само шепа слънчогледови семена осигурява половината от препоръчваната дневна доза магнезий.Магнезият, в допълнение към регулиране на настроението, играе съществена роля в стотици телесните функции. Магнезиевият дефицит често е отговорен за чувството на умора, нервност и тревожност (тъй като той предизвиква увеличение на адреналина), а това е свързано с различни нарушения в настроението.
Научни изследвания са показали, че магнезият може да бъде от полза при лечение на силна депресия, тревожност, раздразнителност и безсъние.
Фолиевата киселина (витамин B9) е тясно свързана с функцията на нервната система. Дефицитът на фолиева киселина може да доведе до чувство на раздразнителност, депресия, както и безсъние.
Семената от слънчоглед са добър източник на триптофан и често се препоръчват от хранителни експерти като естествен метод за повишаване на нивото на серотонин.
Черен шоколад
Отдавна е известно, че шоколадът ни прави щастливи. Причината може би е в това, че съдържа редица вещества, които повдигат настроението - мазнини, захар, кофеин, фенилетиламин, теобромин и триптофан.Кофеинът и теоброминът са два естествени стимуланта. Заедно със захар и мазнини, тези вещества осигуряват бърз прилив на енергия и добро настроение.
Шоколадът съдържа и повдигащите настроението съединения фенилетиламин, тирамин, триптофан и магнезий. Въпреки че тези вещества са открити в много други храни, дори в по-високи концентрации, шоколадът има предимство, тъй като радва всичките ни сетива – има страхотен вкус и мирис. За много от нас, просто идеята да хапнат шоколад е достатъчна, за да предизвика положителна емоционална реакция.
Тази опияняваща комбинация може да доведе до временен скок в настроението и дори краткотрайно чувство на еуфория, което може да обясни защо някои хора се обръщат към шоколада, когато се чувстват зле.
И накрая, какаото е естествен източник на антиоксидантите флавоноиди, които могат да допринесат за по-добрата мозъчна функция. Не всички шоколади са еднакви. Най-здравословният вариант е черният. Колкото повече какао съдържа, по-високо е и нивото на здравословни съединения.
Яйца
Може би яйцата не са първата храна, която ни идва на ум, когато си мислим за храни, които биха могли да повишат настроението ни. Но и те са в списъка.Имат високо съдържание на протеини, витамин В12 (рибофлавин), B2, B5, Д. Едно варено яйце съдържа повече от 20% от препоръчваната дневна доза триптофан.
Макар че въглехидратите са от решаващо значение за превръщането на триптофан в серотонин, протеините също са важна част от процеса. А балансираната диета помага за стабилизирането на кръвната захар и за предотвратяване емоционалните скокове и спадове. Витамин В12 пък играе значителна роля в производството на енергия и спомага за облекчаване на проблемите с паметта и симптомите на депресия
Няма коментари:
Публикуване на коментар