
Толумбички, ама не, тиквените дръжки не са ми вкусни, затова вкусни "топки-толумб", доизкусурена моя рецепта...
Топки-толумб...ички
Първо тестото, парено тесто, за една порция.
500 мл вода, около две големи водни чаши.
250 г брашно, или около (със същата чаша) 1 и 4/5 брашно.
120 г масло за сладки.
7 или 8 яйца
щипка сол
Кипва се водата, поставя се маслото да се разтопи само, след това брашното и се бърка задължително с дървена лопатка, която не се употребява за готвене на манджи....докато получената смес не се отдели от съда, трябва да пожълтее. Бъркайте непрекъснато, за да не стане на гранули и регулирайте непрекъснато температурата на котлона. Като поизстине се прибавят яйцата едно по едно, бърка се с миксера, плюс сол.
В много олио, около половин литър(аз за ужас на приятелки слагам много по-вече), с лъжица се взема от сместа(като формирана топка) и се пържат до златисто....Те сами трябва да се обръщат в олиото, за да бухнат...Стават около 4 пъти по-големи, пълнят се като балони с въздух.
Подреждат се само в тави....и не една върху друга.
Като изстинат се заливат с хладък сироп...от повече от 500г захар или две чаши(същите)и 1 и 1/2 вода, и със стърготини от лимонена кора или лимонена киселина.
Време за приготвяне около 3 часа.
Допълнително...може и да не четете.. 
Може и да изчакате да се сиропират топките(толубички)...ама у дома никой не чака...след половин час започва проверка...дали вече не са готови за консумация??? 
Време за консумацията е???...няма да кажа ...но децата, внуците ако са у дома, не използват чинийки за сервиране, и накрая май мия само тавите... 
Останалото олио го прецеждам в чаша...и го употребявам за ястия във фурна.
Да ви е сладко!!!
И не се чудете защо готвачите са кръстили толумбичките, тиквени дръжки...ами защото на вкус са като захаросани тиквени дръжки.... 
Опитайте от "топките"...и няма и да си помислите, че толумбичките са вкисни...  |
ЗВУчИ ВКУСНО, А?
ОтговорИзтриване