28 октомври 2010

рецепта: Гювечета с пилешко филе и гъби

добави към любимите рецепти страница за печат изпрати на приятел
Гювечета с пилешко филе и гъби

Продукти:


200 г пилешко филе
50 г гъби
1 с л зехтин
30 г настърган кашкавал
100 мл вода
1 кубче гъбен бульон
смлян черен пипер
1/2 глава кромид лук

СОС

1 с л брашно
20 г масло
200 мл готварска сметана
1/4 ч л индийско орехче

Приготвяне:


• Пилешкото филе се измива и се подсушава с кухненско руло.
• Покрива се със свежо фолио и се начуква с дървено чукче.
• Филето се намаслява със зехтин от двете страни, покрива се и се оставя встрани за 15-20 минути.
• Сух тиган се нагорещява.
• Филето се пържи по 4 минути от всяка страна.
• Отстранява се от огъня.
• Лукът се нарязва на дребно.
• Гъбите се измиват и се нарязват на кубчета.
• Лукът и гъбите се поставят в тиган и се запържват за 1-2 минути.
• Добавя се 1 кубче гъбен бульон разтворено в 100 мл вода.
• Тиганът се захлупва и сместа се задушава на среден огън, докато не се изпари цялата вода.
• Изпърженото филе се нарязва на дребно и се разпределя в порционни форми за печене.
• Приготвя се сосът.
• Брашното се запържва на сух тиган за около 1 минута, като се бърка непрекъснато.
• Добавя се маслото със стайна температура и се пържи още 1 минута с непрекъснато бъркане.
• В малка тенджера се нагрява готварската сметана без да кипне.
• В горещата сметана се изсипват брашното с маслото и се довеждат до кипене.
• Отстранява се от огъня.
• Прибавят се гъбите и лукът и се разбъркват.
• Подправят се с индийското орехче и смления черен пипер.
• Сосът се разпределя в порционните форми.
• Поръсва се в настърган кашкавал.
• Ястието се запича в предварително загрята фурна на 200 С за около 5-6 минути или до образуване на златиста коричка.

Бележки:


** За 2 порции.

Няма коментари:

Публикуване на коментар